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Lista dinâmica de submissões efetuadas à BBR 16_2 (á direita do ecrã pode visualizar e fazer download dos respetivos ficheiros):

id: 71; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.17.1.226; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191114 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: A study of vegetable (thistle) rennet in the production of Flor de Guía cheese Title PT: Um estudo sobre o coalho vegetal (cardo) na produção de queijo Flor de Guía Short Title EN: Vegetable rennet in Flor de Guía cheese production Short Title PT: Coalho vegetal na produção de queijo Flor de Guía Authors: Conrado Carrascosa 1, Liuva Vega 1, Rafael Millán 1, Pedro Saavedra 2, António Raposo 3*, Ariana Saraiva 4, Esther Sanjuán 1 Affiliation: 1 Department of Animal Pathology and Production, Bromatology and Food Technology, Faculty of Veterinary, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, 35413 Arucas, Las Palmas, Spain; 2 Department of Mathematics, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Mathematics Building, Campus Universitario de Tafira, 35018 Las Palmas de Gran Canaria, Spain ; 3 CBIOS (Research Center for Biosciences and Health Technologies), Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Campo Grande 376, 1749-024 Lisboa, Portugal; 4 Pharmacy Faculty, University of Coimbra, Azinhaga de Santa Comba, 3000-548 Coimbra, Portugal Abstract EN: The Protected Designation of Origin for Flor de Guía Cheese includes two fundamental requirements: the exclusive use of vegetable (thistle) rennet from Cynara cardunculus var. ferocisisima or Cynara escolymus, as a milk coagulant, and to use certain percentages of milk with respect to the species of origin. These two variables, depending on the random criterion of the cheese-maker, give us the interest of knowing the possible influence they may have on the production process and therefore also on the variability of the final characteristics of the cheese. Thus, the proposed objectives were to study the influence of the use, on the one hand, of different concentrations of thistle (C. cardunculus) on the coagulation of different milk types and, on the other, of different mixtures of milk types (of different species) on the coagulation time. The tests for the coagulant activity were carried out following the Berridge technique modified by the NOVO method, obtaining the enzymatic solution from dried thistle flowers in maceration provided by a cheesemaker. The assays showed increased coagulant activity as the concentration of thistle extract increased (especially at low concentrations and on sheep and cow milk) as well as the percentage of sheep milk in the mixtures used as substrate. Further investigations about the use of these two variables, combining high percentages of sheep's milk and thistle extracts of moderate strength, will need for improving the sensory characteristics of Flor de Guía cheese Abstract PT: A Denominação de Origem Protegida para o queijo Flor de Guía inclui dois requisitos fundamentais: o uso exclusivo de coalho vegetal (cardo) de Cynara cardunculus var. ferocissima ou Cynara escolymus, como coagulante do leite, e o uso de certas percentagens de leite em relação às espécies de origem. Estas duas variáveis, dependendo do critério aleatório do produtor de queijos, revelam-nos o interesse de conhecer a possível influência que elas podem ter no processo de produção e, portanto, também a variabilidade das características finais do queijo. Assim, os objectivos propostos foram estudar a influência do uso, por um lado, de diferentes concentrações de cardo (C. cardunculus) na coagulação de diferentes tipos de leite e, por outro lado, em diferentes misturas de tipos de leite (de diferentes espécies) no tempo de coagulação. Os testes para a actividade coagulante foram realizados seguindo a técnica de Berridge modificada pelo método NOVO, obtendo a solução enzimática de flores de cardo secas em maceração, fornecidas por um queijeiro. Os ensaios mostraram actividade coagulante aumentada à medida que a concentração de extracto de cardo aumentou (especialmente em baixas concentrações e nos leites de ovelha e vaca), bem como a percentagem de leite de ovelha nas misturas usadas como substrato. Investigações adicionais sobre o uso dessas duas variáveis, combinando altas percentagens de leite de ovelha e extractos de cardo de força moderada, serão necessárias para melhorar as características sensoriais do queijo Flor de Guía. Key-words EN: Artisanal cheese, Cynara cardunculus, Flor de Guía cheese, vegetable rennet Key-words PT: Queijo artesanal, Cynara cardunculus, queijo Flor de Guía, coalho vegetal Reviewers: Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

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id: 70; doi: ; Estado da Submissão: Anulado; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191025

id: 69; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.17.1.221; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191015 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: Energy and macronutrient intake and dietary pattern among Universidade Lusófona students – a pilot study Title PT: Consumo de energia e macronutrientes e padrão alimentar nos estudantes da Universidade Lusófona – um estudo piloto Short Title EN: Pilot Study - Energy and micronutrient intake Short Title PT: Estudo Piloto - Consumo de energia e macronutrientes Authors: Joana Marcos 1, Raquel Carriço 1, Nelson Tavares 1,2, Carla Sá 3,4* Os autores declaram que não têm interesses concorrentes. Affiliation: 1 Universidade Lusófona de Humanidade e Tecnologias (ULHT), Lisboa, Portugal 2 Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde da Universidade Lusófona (CBIOS), Lisboa, Portugal; 3 Centro de Investigação em Desporto, Saúde e Desenvolvimento Humano – ISMAI, Maia, Portugal 4 Instituto Politécnico de Bragança, Portugal Abstract EN: Food choices for adopting a healthy lifestyle are influenced by a set of factors. Early adulthood and university entry are crucial for the development of eating habits that will be decisive in quality of life. In Portugal, there are few studies that assess the nutritional status of university students. The main objective of this study, as a pilot study, was to characterize the dietary habits of university students at Universidade Lusófona in Lisbon, Portugal. This cross-sectional descriptive study included university students, aged between 18 and 28 years old. Anthropometric data were collected, and body mass index was calculated. The dietary habits were assessed through a semi-quantitative food frequency questionnaire, administered directly. The average daily intake values were: energy, 2282.9 ± 954.0 kcal, 243.2 g of carbohydrates, 114.2 g of proteins, and 100.9 g of lipids. These values include a protein intake of 25.40%, 52.11% carbohydrate and 22.47% lipids. It was concluded that there is an increase in protein and lipid intake in samples from the university students evaluated. Abstract PT: As escolhas alimentares para a adoção de um estilo de vida saudável são influenciadas por um conjunto de fatores. O início da idade adulta e a entrada na Universidade é crucial para o desenvolvimento de hábitos alimentares que serão decisivos na qualidade de vida. Em Portugal, são poucos os estudos que avaliam o estado nutricional de estudantes universitários, como tal, o principal objetivo deste estudo, como um estudo piloto, é avaliar a ingestão alimentar de 52 estudantes universitários da Universidade Lusófona em Lisboa, Portugal. Este estudo descritivo transversal teve como amostra estudantes universitários com idades compreendidas entre os 18 e os 28 anos de idade. Foi administrado de forma direta o questionário semi-quantitativo de frequência alimentar. Os resultados após a análise do questionário reportam que uma ingestão média da amostra corresponde a 2282,9 ± 954,0 kcal, 243,2 g hidratos de carbono, 114,2 g de proteínas e 100,9 g de lípidos. Estes valores correspondem a uma percentagem de ingestão de 25,4% de proteínas, 52,1% de hidratos de carbono e 22,5% de lípidos. Conclui-se que existe um aumento da ingestão proteica e lipídica na amostra de estudantes universitários avaliada. Key-words EN: University students, food frequency questionnaire, recommended intake Key-words PT: Estudantes universitários, questionário de frequência alimentar, ingestão recomendada Reviewers: Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

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id: 68; doi: ; Estado da Submissão: Received; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191211-23:08:47 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: PROFILE OF UTERINE COLLECT CYTOPATHOLOGICAL EXAMINATIONS OF ESF IN MINEIROS – GOIÁS Title PT: PERFIL DOS EXAMES CITOPATOLÓGICOS DE COLO UTERINO DE UMA ESTRATÉGIA DE SAÚDE DA FAMÍLIA (ESF) EM MINEIROS – GOIÁS Short Title EN: PROFILE OF UTERINE COLLECT CYTOPATHOLOGICAL EXAMIN Short Title PT: PERFIL DOS EXAMES CITOPATOLÓGICOS DE COLO UTERINO Authors: Amanda Santos Leão, Camila Lopes Oliveira, Camila Potrich Guareschi, Caio Alexandre Parra Romeiro, Dariê Resende Vilela Cruvinel, Maria Izabela Barbosa Ferreira. Os autores declaram que não têm interesses concorrentes. Affiliation: Faculdade Morgana Potrich (FAMP) Abstract EN: This paper describe the results of cytopathological test in uterine cervix that´s been filed in ESF Mineiros city - GO. This is a transversal quantitative and descriptive study realized in ESF, using prospective study of medical record archive conteined Papanicolaou test, period from August to September 2019. Concluid that 45% of tests were invalid and excluded because they have not present tree types of epithelium. The most part of studied public were women with age between 20 to 22 years old, with the most important infectious prevalence were caused by Gardnerella Vaginalis present in 21,1% of cases. We also describe that most part of patientes (85,7%) did not retorn to take the results. Abstract PT: O trabalho em questão analisou os exames citopatológicos de colo uterino arquivados na ESF no Município de Mineiros, Goiás. Trata-se de um estudo transversal, quantitativo e descritivo, o qual foi realizado em uma ESF, através da análise retrospectiva de prontuários contendo o resultado dos exames de Papanicolau no período de agosto a setembro de 2019. Conclui-se que 45% dos exames se tornaram inválidos e excluídos do estudo, decorrente de não apresentarem os três tipos de epitélios. O maior público que buscou o exame foram mulheres jovens com idade entre 20 e 22 anos, e a maior prevalência infecciosa foi por Gardnerella Vaginalis, constatada em 21,1 % dos casos. Descrevemos também que a maioria das pacientes (85,7%) não retoraram para a busca do resultado. Key-words EN: Papanicolau Test. Vulvovaginitis vaginal. Inflammation Uterine. Cervix vaginal. Itching Key-words PT: Teste de Papanicolau. Vulvovaginite. Inflamação vaginal. Colo de útero. Prurido vaginal Reviewers: Luis Monteiro Rodrigues Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

Files: TCC II FINAL EM INGLES.docx;TCC II FINAL.docx;;TODAS REFERÊNCIAS.docx;GRAFICOS TCC.docx;documento revista.pdf;



id: 66; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.17.1.220; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191107-09:53:43 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: Factors influencing healthy food choices of university students Title PT: Fatores que influenciam a escolha de comida saudável nos estudantes universitários Short Title EN: Factors influencing healthy food choices Short Title PT: Fatores escolha comida saudável Authors: Bruno Sousa2, Cíntia Ferreira-Pêgo,2 Catarina Alves Pacheco3, Carolina Pereira3, Mariana Batalha3, Tânia Santos3, Rita Vitorino de Carvalho1 Affiliation: 1 ECEO – ULHT – Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologia, Av. Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal. 2 CBIOS Lusófona's Research Center for Biosciences and Health Technologies, Av. Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal. 3 School of Sciences and Health Technologies, Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Av. Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal. Abstract EN: Healthy eating should be within the reach of anyone, especially young people, so this study aimed to know the factors that influence the choice, as well as the trends of healthy food consumption in college students. This study consisted of two cross-sectional observational analyzes, in which students were randomly recruited from the university, and data was obtained through the Computer-aided web interviewing survey method, through a web-based questionnaire. The sample included 584 participants, 297 from 2018 and 287 from 2019. The preference and choice for a healthier bar in university facilities seem to be conditioned mainly by the price of meals, as most students mentioned this as the main condition of their choice, both in 2018 and 2019. In this sense, most respondents report that only "sometimes" would they be willing to pay more than usual or travel a longer distance, to dine in a health bar. We conclude that the factor that most influences the choice of healthy food is the price, but there are a higher demand and consumption trend for healthy food in young college students. Abstract PT: Uma alimentação saudável, completa e equilibrada deveria estar ao alcance de qualquer pessoa, principalmente dos mais jovens, pelo qual, o objetivo do presente estudo foi conhecer os fatores que influenciam a escolha, assim como as tendências de consumo de comida saudável nos jovens universitários. Este estudo consistiu em duas análises observacionais transversais. Os estudantes foram recrutados aleatoriamente na universidade, e os dados foram obtidos através do método de pesquisa Computer-aided web interviewing, através de um questionário enviado pela web. A amostra final incluiu 584 participantes, sendo que 297 são procedentes da análise de 2018 e 287 de 2019. A preferência e escolha por um bar mais saudável nas instalações universitárias, parece ser condicionada, sobretudo, pelo preço das refeições, já que a maioria dos estudantes referiu esta como a principal condicionante da sua escolha, tanto em 2018, como em 2019. Neste sentido, a maioria dos inquiridos refere que só “às vezes” estaria disposto a pagar mais do que o habitual, ou percorrer uma maior distância, para efetuar as suas refeições num bar saudável. Concluímos que o fator que mais influencia a escolha de comida saudável é o preço, contudo parece existir uma maior procura, preocupação e tendência de consumo por comida saudável nos jovens universitários. Key-words EN: Food choice, consumption trends, healthy food, behaviors, university students Key-words PT: Escolha alimentar, tendências de consumo, comida saudável, comportamentos, estudantes universitários Reviewers: Prof. Eduardo Soares Sarmento- Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Prof. Carlos Rouco- Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

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id: 65; doi: ; Estado da Submissão: Received; Mensagem: ID de Submissão: 16_2-20191027-14:01:29 De (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Título EN: Randomized controlled clinical trial to evaluate the effectiveness of olive extract containing hydroxytyrosol for oral and topical treatment of melasma Título PT: Ensaio clínico controlado randomizado para avaliar a eficácia do extrato de oliva contendo hidroxitirosol para tratamento oral e tópico do melasma Título Curto EN: Clinical efficacy of olive extract in melasma Título Curto PT: Eficácia clínica do extrato de oliva no melasma Autores: Julia de Toledo Bagatin, Ediléia Bagatin, Patrícia Maria Berardo Gonçalves Maia Campos Afiliação: Universidade de São Paulo, Departamento de Ciências Farmacêuticas, Ribeirão Preto, Brasil Resumo EN: Melasma is one of the most common acquired hyperpigmentation that affects the face and can cause significant quality of life impairment. Despite high therapeutical demand, melasma treatment remains challenging with unpredictable results, relapses and frequent adverse effects. Therefore, alternative treatments for melasma control are of great interest. The objective of the study was to evaluate the clinical efficacy of an oral and topical treatment based on olive extract containing hydroxytyrosol for melasma control. A randomized, double-blinded and placebo-controlled clinical trial was conducted by the inclusion 42 women with melasma. The participants were randomized in three groups (n=14) - control, oral or topical - and received daily treatment containing hydroxytyrosol or placebo for 90 days. Efficacy evaluation were performed once a month using modified melasma area and severity index (mMASI) and biophysical techniques for melanin and erythema index at zygomatic area. Melanin and erythema index, and mMASI resulted in lower values for the oral treatment compared with control group and topical treatment, but with no significant difference. However, the oral treatment reduced the mMASI and melanin index values after 90 days-period when compared to baseline values. Finally, oral treatment with olive extract based on hydroxytyrosol can be suggested as an alternative for the melasma control. Resumo PT: O melasma é uma das hiperpigmentações adquiridas mais comuns que afeta a face e pode causar prejuízos significativos na qualidade de vida. Apesar da alta demanda terapêutica, os tratamentos do melasma continuam sendo desafiadores, com resultados imprevisíveis, recaídas e efeitos adversos frequentes. Portanto, tratamentos alternativos para o controle do melasma são de grande interesse. O objetivo do estudo foi avaliar a eficácia clínica de um tratamento oral e tópico à base de extrato de oliva contendo hidroxitirosol para o controle do melasma. Um ensaio clínico randomizado, duplo-cego e placebo-controlado foi realizado pela inclusão de 42 mulheres com melasma. As participantes foram randomizadas em três grupos (n = 14) - controle, oral ou tópico - e receberam tratamento diário contendo hidroxitirosol ou placebo por 90 dias. A avaliação da eficácia foi realizada mensalmente, utilizando o índice modificado de área e gravidade do melasma (mMASI) e técnicas biofísicas para medir o índice de melanina e eritema na região zigomática. O índice de melanina e eritema e mMASI resultaram em valores mais baixos para o tratamento oral em comparação com o grupo controle e tratamento tópico, mas sem diferença significativa. No entanto, o tratamento oral reduziu os valores do índice mMASI e melanina após 90 dias, quando comparado aos valores basais. Por fim, o tratamento oral com extrato de oliva baseado em hidroxitirosol pode ser sugerido como uma alternativa para o controle do melasma. Palavras-chave EN: hydroxytyrosol, olive extracts, alternative depigmenting, clinical study, melasma Palavras-chave PT: hidroxitirosol, extratos de oliva, despigmentantes, estudo clínico, melasma Revisores: João Carlos Lopes Simão Universidade de São Paulo - Faculdade de Medicina (Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar.) Daiane Garcia Mercurio L'Oreal - RJ, Brasil (Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar.) Flavio Bueno de Camargo Junior - ChemyUnion (Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar.) Silvya Stuchi Engler- Universidade de São Paulo (Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar.) Susi Dal Belo - L'Oreal, Paris (Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar.) Notas: Ao submeter este documento, o autor confirmou a veracidade de todas as informações escritas e que todos os autores leram e concordaram com todo o conteúdo. Em particular: - A lista de autores e respectivas instituições. - Os manuscritos que relatam estudos envolvendo seres humanos ou dados humanos devem incluir na seção Material e Métodos uma declaração sobre aprovação e consentimento ético (mesmo quando a necessidade de aprovação foi dispensada) e / ou incluir o nome do comitê de ética que aprovou o estudo. e o número de referência da comissão se for caso disso. - Ao assinar a nossa DA (declaração de autoria para uso) os autores nos concedem uma licença para publicar o documento e identificar-se como o editor original. Os autores também concedem a qualquer terceiro o direito de usar o artigo livremente desde que sua integridade seja mantida e os detalhes de citação de seus autores originais e editor sejam identificados. - Todos os interesses financeiros e não financeiros concorrentes devem ser declarados. Por favor use as iniciais do autor para se referir aos interesses concorrentes de cada autor na respectiva seção. Se você não tem nenhum interesse concorrente por favor declare 'Os autores declaram não ter interesses concorrentes'. - A lista de referências está de acordo com as diretrizes da revista.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

Files: Bagatin MaiaCampos Melasma BBR ingles.docx;BagatinMaiaCamposMelasma BBR portugues.docx;Referências.docx;ReprodutionRights.pdf;Table 1.docx;;



id: 64; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.16.2.215; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191025-13:08:26 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: Phosphatidylcholine bilayers trigger the degradation of licofelone Title PT: As bicamadas de fosfatidilcolina induzem a degradação do licofelone Short Title EN: Licofelone degradation in DMPC bilayers Short Title PT: Degradação do licofelone em bicamadas de DMPC Authors: Catarina Pereira-Leite, Cláudia Nunes, Iolanda M. Cuccovia, Salette Reis Affiliation: 1LAQV, REQUIMTE, Departamento de Ciências Químicas, Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto, Rua de Jorge Viterbo Ferreira 228, 4050-313 Porto, Portugal 2Departamento de Bioquímica, Instituto de Química, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Lineu Prestes 748, 05508-000 São Paulo, SP, Brazil Abstract EN: This is the first report on the degradation of licofelone, a dual cyclooxygenase-lipoxygenase inhibitor under development, in phosphatidylcholine bilayers. In the quest of characterizing licofelone-phosphatidylcholine interactions to understand its better gastric tolerability over conventional nonsteroidal anti-inflammatory drugs, our preliminary data showed that the lower the pH, the higher the velocity and the extent of licofelone degradation in the presence of phosphatidylcholine liposomes. The lipid concentration was another critical factor influencing the rate and extent of licofelone degradation, suggesting that phosphatidylcholine bilayers may act as a catalyst. These data highlight the need of considering lipids in drug development to better predict the drug pharmacokinetics prior to clinical evaluation. Abstract PT: Este trabalho demonstra pela primeira vez a degradação do licofelone, um inibidor duplo da cicloxigenase e da lipoxigenase em desenvolvimento, em bicamadas de fosfatidilcolina. Com o objetivo de caracterizar as interações do licofelone com a fosfatidilcolina para melhor entender a sua melhor tolerabilidade gástrica em relação aos anti-inflamatórios não esteroides convencionais, os resultados preliminares obtidos demonstraram que quanto menor o pH, maior a velocidade e a extensão da degradação do licofelone na presença de lipossomas de fosfatidilcolina. A concentração lipídica foi outro fator determinante quanto à velocidade e a extensão da degradação deste fármaco, sugerindo que as bicamadas de fosfatidilcolina poderão atuar como um catalisador. Estes resultados destacam a necessidade de considerar os lípidos durante o desenvolvimento de novos fármacos para melhor predizer as suas propriedades farmacocinéticas antes da avaliação clínica. Key-words EN: Anti-inflammatory drugs, dual COX-LOX inhibitors, liposomes, UV-Vis spectrophotometry Key-words PT: Anti-inflamatórios, inibidores duplos COX-LOX, lipossomas, espectrofotometria UV-Vis Reviewers: 1. Marcela Manrique Moreno, Faculty of Exact and Natural Sciences, University of Antioquia, Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. 2. Klaus Brandenburg, Division of biophysics, Research Center Borstel, Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. 3. Munna Sarkar, Chemical Sciences Division, Saha Institute of Nuclear Physics, Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

Files: Manuscript_BBR_EN.docx;Manuscript_BBR_PT.docx;Figures_BBR.zip;References.docx;;Reproduction Right Form.pdf;



id: 63; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.17.1.225 ; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191025-12:56:54 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: In vitro cytotoxicity assessment of ferulic, caffeic and p-coumaric acids on human renal cancer cells Title PT: Avaliação da citotoxidade in vitro dos ácidos ferúlico, cafeico e p-cumárico em células renais tumorais humanas Short Title EN: Phenolic acids’ cytotoxicity on 786-O cells Short Title PT: Citotoxicidade de ácidos fenólicos em células786-O Authors: Rita Caparica1,2, Ana Júlio1,2, André Rolim Baby3, João Guilherme Costa1,# and Tânia Santos de Almeida1,4,# Affiliation: 1 CBIOS-Universidade Lusófona’s Research Center for Biosciences & Health Technologies, Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal 2 Department of Biomedical Sciences, University of Alcalá, Ctra. Madrid-Barcelona Km. 33.600, Alcalá de Henares, 28871 Madrid, Spain 3 Department of Pharmacy, School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo, 580 Prof. Lineu Prestes Av., Bl. 15, São Paulo, SP 05508-900, Brazil 4 CQB, CQE and Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Sciences, University of Lisbon, Campo Grande 1749-016 Lisbon, Portugal. # Shared senior authorship Abstract EN: Bioactive compounds from natural sources have been extensively studied as potential therapeutic agents, due to their chemical, structural and biological properties. Among them, hydroxycinnamic acids emerge with a very interesting pharmacological potential to prevent and treat several diseases, including cancer. However, while some studies support their anticancer activity other reports indicate otherwise. Hence, since the impact of these compounds on renal cancer is not well established, further studies are needed to better understand their biological effects and their potential therapeutic uses in this cancer. In this work, the cytotoxicity of three hydroxycinnamic acids: ferulic, caffeic and p-coumaric acids (0-250 µM; 48 h), was evaluated on 786-O human renal cancer cells by MTT assay. None of the studied natural compounds showed cytotoxic effects to 786-O cell line. Nevertheless, further studies on the biological activity of these compounds, using other methodologies, as well as using other cancer cell models, should be performed. Abstract PT: Os compostos bioativos provenientes de produtos naturais têm sido amplamente estudados como potenciais agentes terapêuticos, devido às suas propriedades químicas, estruturais e biológicas. De entre estes, os ácidos hidroxicinâmicos emergem com um potencial farmacológico muito interessante para prevenir e tratar várias doenças, incluindo o cancro. No entanto, enquanto alguns estudos demonstram a sua atividade antitumoral, outros estudos indicam o oposto. Desta forma, como o impacto desses compostos no cancro renal não está bem estabelecido, são necessários mais estudos para compreender melhor os seus efeitos biológicos e os seus potenciais usos terapêuticos neste cancro. Neste trabalho, a citotoxicidade de três ácidos hidroxicinâmicos: ácido ferúlico, ácido cafeico e ácido p-cumárico (0-250 µM; 48 h) foi avaliada em células tumorais renais humanas 786-O através do ensaio de redução do MTT. Nenhum dos compostos naturais estudados apresentou efeitos citotóxicos na linha celular 786-O. No entanto, novos estudos sobre a atividade biológica destes compostos, utilizando outras metodologias, bem como outros modelos celulares tumorais, devem ser realizados. Key-words EN: Ferulic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, cytotoxicity, 786-O cells Key-words PT: Ácido ferúlico, Ácido cafeico, Ácido p-cumárico, Citotoxicidade, Células 786-O Reviewers: Ana Sofia Fernandes, CBIOS-Universidade Lusófona’s Research Center for Biosciences & Health Technologies, Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal, Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Nuno Saraiva, CBIOS-Universidade Lusófona’s Research Center for Biosciences & Health Technologies, Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal, Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Marisa Nicolai, CBIOS-Universidade Lusófona’s Research Center for Biosciences & Health Technologies, Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal, Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

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id: 62; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.16.2.208; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191006-17:07:14 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: Anthropometric evaluation of pre-school and school age children from Azores archipelago, Portugal Title PT: Avaliação antropométrica de crianças com idade pré-escolar e escolar do arquipélago dos Açores, Portugal. Short Title EN: Nutritional status children Azores Short Title PT: Estado nutricional crianças Açores Authors: Cíntia Ferreira-Pêgo1,2, Ana Carrapa 3, Sara Gaipo4, Tânia Parece 4, Raquel Marinho4, Tiago Dias4, Frederico Viveiros5 , Rita Carvalho 6 , Rui César6, Nelson Tavares1,2 Affiliation: 1 CBIOS Lusófona's Research Center for Biosciences and Health Technologies, Av. Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal. 2 School of Sciences and Health Technologies, Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Lisboa, Portugal 3 Unidade de Saúde da Ilha Terceira, Angra do Heroísmo, Açores 4 Unidade de Saúde da Ilha de S. Miguel, S. Miguel, Açores 5 Unidade de Saúde da Ilha do Faial, Açores 6 Serviço de Endocrinologia e Nutrição, Hospital do Divino Espirito Santo, S. Miguel, Açores Abstract EN: Childhood obesity is associated with immediate adverse consequences, such as lower self-esteem and lower educational attainment, and a higher risk for many harmful comorbidities later in life, such as type 2 diabetes mellitus, dyslipidemia, non-alcoholic fatty liver disease, hypertension, and coronary heart disease. Cross-sectional analysis to assess the prevalence of normal weight, overweight, and obesity in pre-school and school children from Azores archipelago was designed. The final sample size included 1069 participants (546 boys and 523 girls) aged between 3.00 and 9.99 years old. Statistically differences were found when the analysis was performed taking into consideration overweight and obesity as the same category, demonstrating that girls were heavier than boys. Also, girls presented higher BMI than boys specifically at age 6, 7 and 9 years old. The odds ratio of presenting overweight or obesity were significantly higher for girls and participants with 4, 6 and 9 years old. Finally, children from Faial island demonstrated a protective effect against presenting overweight and/or obesity taking into consideration São Miguel island as a reference. Our results reveal a high prevalence of obesity mainly among female participants, heightening the need for interventions at early ages, mainly in this population, to effectively control childhood obesity in Portugal. Abstract PT: A obesidade infantil está associada a consequências adversas imediatas, como menor autoestima e menor nível educacional, assim como maior risco de comorbidades na idade adulta. Foi levado a cabo uma análise transversal para avaliar a prevalência de peso normal, excesso de peso e obesidade em crianças em idade pré-escolar e escolar do arquipélago dos Açores. A amostra incluiu 1069 participantes (546 rapazes e 523 raparigas) com idades entre 3,00 e 9,99 anos. Quando a análise foi realizada considerando o excesso de peso e obesidade na mesma categoria, foram encontradas diferenças significativas, demonstrando que as raparigas eram mais pesadas que os rapazes. Além disso, as meninas apresentaram maior IMC do que os meninos aos 6, 7 e 9 anos. O Odds Ratio de apresentar excesso de peso ou obesidade foi significativamente maior para raparigas e participantes com 4, 6 e 9 anos. Por fim, crianças da ilha do Faial demonstraram um efeito protetor contra o excesso de peso e/ou obesidade, tendo em consideração a ilha de São Miguel como referência. Os nossos resultados revelam uma alta prevalência de excesso de peso e/ou obesidade principalmente entre participantes do sexo feminino, aumentando a necessidade de intervenções em idades precoces, para controlar efetivamente a obesidade infantil em Portugal. Key-words EN: obesity, overweight, children, Azores, Portugal. Key-words PT: obesidade, excesso de peso, crianças, Açores, Portugal. Reviewers: Os mesmos que avaliarão o artigo sobre o mesmo tema mas da Madeira Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

Files: TEXT ENGLISH AZORES.docx;TEXTO PORTUGUES AÇORES.docx;FIGURE AZORES.docx;REFERENCIAS AÇORES.docx;TABLES AZORES.docx;REPRODUCTION.docx;



id: 61; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.16.2.207; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20191006-16:28:22 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: Anthropometric evaluation of children aged between 3 and 9 years from Canary Island Title PT: Avaliação antropométrica de crianças entre os 3 e os 9 anos de idade das ilhas Canárias Short Title EN: Nutritional status children Canary Islands Short Title PT: Estado nutricional crianças Ilhas Canárias Authors: Cíntia Ferreira-Pêgo1,2, Elizabeth Galván3, Silvia Morales3, Joaquim Fábregas3, Yazmina Martín3, Nelson Tavares1,2 Affiliation: 1 CBIOS Lusófona's Research Center for Biosciences and Health Technologies, Av. Campo Grande 376, 1749-024 Lisbon, Portugal. 2 School of Sciences and Health Technologies, Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Lisboa, Portugal 3ICSE - Centro Integrado de Educación Superior, Calle Franchy Roca 28, 35007, Las Palmas de Gran Canaria, Spain. Abstract EN: Obesity was declared as a global epidemic as it affected more and more countries worldwide. Recent evidence has shown that the rates of overweight/ obesity have reached wide-ranging proportions in children under the age of 5 years, making it one of the most serious global public health challenges of the 21st century. Cross-sectional analysis to assess the prevalence of normal weight, overweight and obesity in pre-school and school children from Canary Island was designed. The final sample size analyzed included 1007 participants aged between 3.00 and 9.99 years old. Girls were significantly more overweight and obese than boys at age 4, and more overweight, but not obese, at age 9. The odds ratio of presenting overweight or obesity were significantly higher for girls and older individuals (in total population and both genders separately) in the full-adjusted model. Further studies are needed to understand the behaviors leading to this condition, mainly in girls. These results emphasize the importance of nutritional education programs, even in a shortage, to improve the eating choices and consequently reducing childhood obesity. Abstract PT: A obesidade foi declarada epidemia global, já que começou a afetar cada vez mais países ao redor do mundo. As recentes evidências demostraram que as taxas de excesso de peso/obesidade atingiram elevadas proporções em crianças menores de 5 anos, tornando-o um dos mais sérios desafios de saúde pública global do século XXI. O presente trabalho consiste numa análise transversal com o principal objetivo de avaliar a prevalência de peso normal, excesso de peso e obesidade em crianças em idade pré-escolar e escolar das Ilhas Canárias. O tamanho final da amostra analisada incluiu 1007 participantes com idades entre 3,00 e 9,99 anos. As raparigas apresentaram significativamente maior excesso de peso e obesidade do que os rapazes aos 4 anos de idade, e excesso de peso, mas não obesidade, aos 9 anos. A odds ratio de excesso de peso e obesidade foi significativamente maior para as raparigas e crianças mais velhas (na população total e ambos sexos separadamente). Estes resultados enfatizam a importância da existência de programas de educação nutricional, mesmo em crianças jovens, de forma a melhorar as escolhas alimentares e, consequentemente, reduzir a taxa de obesidade infantil. Key-words EN: obesity, overweight, children, Canary island, Spain. Key-words PT: obesidade, excesso de peso, crianças, Ilhas Canárias, Espanha Reviewers: Os mesmos que efetuaram a revisão ao artigo com o mesmo tema mas referente à Madeira Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

Files: TEXT IN ENGLISH CANARIAS.docx;TEXTO EM PORTUGUES CANARIAS.docx;FIGURE 1 CANARIAS.docx;REFERENCIAS CANARIAS.docx;TABLES CANARIAS.docx;REPRODUCTION.docx;



id: 60; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.17.1.224; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20190522 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: Development and evaluation of physico-chemical stability of cosmetic formulations employing the fruits of the Jussara palm tree (Euterpe edulis Martius): tinting shampoo and exfoliant cream Title PT: Desenvolvimento e avaliação da estabilidade fisico-química de formulações cosméticas utilizando os frutos da palmeira Jussara (Euterpe edulis Martius): shampoo matizante e creme esfoliante Short Title EN: Cosmetic formulations using Jussara palm tree fruits Short Title PT: Formulações cosméticas utilizando os frutos da palmeira Jussara Authors: Henriette Marcondes Fonseca de Marcos 1, Laura Isabella Lopes Favaro 1, Lilian Katsue Harada 1, Matthieu Tubino 2, Valquíria Miwa Hanai Yoshida 1, Victor Manuel Balcão 1,3, Marta Maria Duarte Carvalho Vila 1* Affiliation: 1 PhageLab – Laboratory of Biofilms and Bacteriophages, University of Sorocaba, 18023-000 Sorocaba/SP, Brazil; 2 Institute of Chemistry, State University of Campinas, Campinas/SP, Brazil; 3 Department of Biology and CESAM, University of Aveiro, Campus Universitário de Santiago, 3810-193 Aveiro, Portugal. Abstract EN: The major goal of this research work was to use the dry extract of the fruits of Jussara palm tree (Euterpe edulis Martius) in the development of a tinting shampoo (0.3% (w/v) anthocyanin extract) and an exfoliating beauty cream integrating granules from the seeds of the fruit (1%, w/v). The dry extract was characterized via determination of the content of anthocyanins by the differential pH method, antioxidant activity by the phospho-molybdenum complex methodology, and antimicrobial activity by the disc-diffusion method. The extraction yield was 2.3% (w/w) (2.25 g dry extract/100 g fruit), with an antioxidant activity of 139.0 ± 5.5% relative to that of ascorbic acid, indicating a high antioxidant capacity. The anthocyanin extract did not exhibit antimicrobial activity. The physico-chemical stability characteristics of both the tinting shampoo and the exfoliating cream were evaluated via accelerated stability studies at 0, 30, 60 and 90 days of storage at 40 ± 2 °C and 75 ± 5% relative humidity. The cosmetic products prepared were stable in relation to the physico-chemical characteristics under the conditions studied. Abstract PT: O principal objetivo deste trabalho de investigação consistiu em utilizar o extrato seco dos frutos da palmeira Jussara (Euterpe edulis Martius) no desenvolvimento de um shampoo matizante (0,3% (m/v) de extrato antocianínico) e de um creme de beleza esfoliante integrando grânulos das sementes do fruto (1%, m/v). O extrato seco foi caracterizado através da determinação do teor em antocianinas pelo método do pH diferencial, a atividade antioxidante pelo método do complexo fosfo-molibdénio e a atividade antimicrobiana pelo método de disco-difusão. O rendimento de extração foi de 2,3% (m/m) (2,25 g extrato seco/100 g fruto), com uma atividade antioxidante de 139,0 ± 5,5% relativamente àquela do ácido ascórbico, indicando uma alta capacidade antioxidante. O extrato antocianínico não exibiu atividade antimicrobiana. As características de estabilidade físico-química tanto do shampoo matizante como do creme esfoliante foram avaliadas por ensaios de estabilidade acelerada aos 0, 30, 60 e 90 dias de armazenamento a 40 ± 2 °C e 75 ± 5% de humidade relativa. Os produtos cosméticos preparados foram estáveis em relação às caracterisiticas físico-quimicas nas condições estudadas. Key-words EN: Jussara; Euterpe edulis Martius; anthocyanins; tinting shampoo; exfoliating cream Key-words PT: Jussara; Euterpe edulis Martius; antocianinas; shampoo matizante; creme exfoliante Reviewers: Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. 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id: 59; doi: https://doi.org/10.19277/bbr.16.2.214; Estado da Submissão: Published; Mensagem: Submission ID: 16_2-20190626-15:04:38 From (email): Este endereço de email está protegido contra piratas. Necessita ativar o JavaScript para o visualizar. Title EN: Evaluation of physical-mechanical properties, sensory analysis and clinical efficacy of cosmetic formulations containing ascorbyl tetraisopalmitate Title PT: Avaliação de propriedades físico-mecânicas, análise sensorial e eficácia clínica de formulações cosméticas contendo tetraisopalmitato de ascorbila Short Title EN: . Short Title PT: . Authors: G. C. Bonilha1, G. M. D. Costa1, P. M. B. G. Maia Campos1 Affiliation: 1University of São Paulo, School of Pharmaceutical Sciences of Ribeirão Preto, Brazil Abstract EN: Dermocosmetics with anti-aging effect and made with ingredients of sustainable origin are increasing in the cosmetic market. This work aimed to develop and compare serum and gel cream formulations composed of ingredients of natural origin, with ascorbyl tetraisopalmitate (TIPA) or ascorbic acid (AAS) for mature skin. There were evaluated the preliminary stability, physical-mechanical properties from texture and rheology profiles, sensory analysis and immediate efficacy, using the anterior forearm and malar skin regions of nineteen subjects, and analysing hydration, transepidermal water loss (TEWL) and skin microrelief, using biophysical and skin imaging techniques. There were slight changes in the formulations with AAS submitted to thermal stress, but they were stable under ambient temperature. All formulations were effective in skin hydration, the serums and gel cream with TIPA decreased TEWL but did not change significantly the microrelief parameters. Serum achieved good sensory acceptance and parameters correlated to those obtained by the texturometer. The best performance was from serum with TIPA, whereas gel cream was not well accepted. Therefore, results showed a connection between physical-mechanical and sensorial properties, besides the better stability and acceptance of the fat-soluble form of vitamin C. Abstract PT: Dermocosméticos antiaging e com ingredientes de origem sustentável são crescentes no mercado cosmético. Esse trabalho teve objetivo de desenvolver e comparar formulações sérum e gel creme compostas por matérias-primas de origem natural, acrescidas de tetraisopalmitato de ascorbila (TIPA) ou ácido ascórbico (AAS) para pele madura. Foram avaliadas estabilidade preliminar, propriedades físico-mecânicas através de perfis de textura e reologia, análise sensorial e eficácia imediata nas regiões anterior dos antebraços e malar de dezenove participantes, analisando hidratação, perda transepidérmica de água (TEWL) e microrrelevo cutâneo, por técnicas de biofísica e imagem da pele. Houve leves alterações nas formulações com AAS submetidas ao estresse térmico, sendo estáveis sob temperatura ambiente. As formulações foram eficazes na hidratação da pele e os séruns e gel creme que continham TIPA diminuíram a TEWL, mas não alteraram significativamente os parâmetros do microrrelevo. O sérum obteve boa aceitação sensorial, com parâmetros correlacionados aos obtidos pelo texturômetro, sendo o sérum com TIPA melhor avaliado, enquanto que o gel creme não foi bem aceito. Portanto, os resultados obtidos mostraram relação entre características físico-mecânicas e sensoriais, além da melhor estabilidade e aceitação da forma lipossolúvel da vitamina C. Key-words EN: serum; antiaging; Vitamin C; ingredients of natural origin Key-words PT: sérum; antiaging; vitamina C; ingredientes de origem natural Reviewers: . Notes: By submitting this document the author confirmed the veracity of all written information, and that all authors read and agreed with all the content. In particular: - The list of authors and respective institutions. - Manuscripts reporting studies involving human participants human data or human tissue must include in the Material and Methods section a statement on ethics approval and consent (even where the need for approval was waived) and/or include the name of the ethics committee that approved the study and the committee’s reference number if appropriate. - By signing our CDA (authorship declaration for use) authors grant us a license to publish the document and identify itself as the original publisher. Authors also grant any third party the right to use the article freely as long as its integrity is maintained and its original authors citation details and publisher are identified. - All financial and non-financial competing interests must be declared . Please use the authors initials to refer to each authors' competing interests in the respective section. If you do not have any competing interests please state 'The authors declare that they have no competing interests'. - The list of references is in accordance with the guidelines of the journal.; File Path: /home/biomedi/public_html/attachments/16_2

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